Bjørkengen Gård

Dyrene på gården

Gårdens hester

Karlo

Karlo, nordlandshestvallak født …… Han ble gitt til gården av oppdretteren Karl Edvardsen. Karlo er gårdens «juvel» og en flott ambassadør for denne rasen. Karlo konkurrerer i LA nivå i dressur med sin gode rytter Runa Bye Rødseth og fikk bronse i NNM og ble klubbmestere i dressur 2014. Samtidig er Karlo verdens beste hest i handikapridning og har loset mange nybegynnere trygt videre i ridning. Han er innkjørt og trives godt fremfor vogna. Karlo er svært sosial og vi har brukt han i rehabilitering av hester som ikke har vært i en flokk på lenge.

Probie

Probie, en varmblodsvallak av ukjent rase født ….Probie kom til gården i 2011 og var da både fysisk og psykisk i dårlig forfatning. Han er en bra ridehest med mye kapasitet, men veldig følsom og dermed passer best for øvede ryttere. Probie er for tiden forhesten til Lill Therese Solsem.

Luke III

Luke III er en oldenburger vallak født 1997. Han kom til oss fra Alta i 2014 og er en høflig og velutdannet herremann, som kan brukes til det meste. En pen hest med flotte bevegelser som har blitt mange jentenes storfavoritt.

Felix

Felix er en blanding av Quarterhest og fullblods født ……som kom til gården i 2014 fra tidligere eier, Thor Harald Seljevold. Thor Harald har holdt mange kurser i hestehåndtering på gården. Felix hadde blitt brukt mest til kjøring før han kom til Bø og Ida Puikkonen gjorde fantastisk arbeid med å utdanne han som ridehest. Felix har en helt spesielt personlighet og er meget kontaktsøkende og «kongen» i sin flokk. Felix har fått konstatert spatt høsten 2015 og vi kommer til å gjøre det vi kan med foring og lett trening for å lindre smertene under forkalkningsprosessen.

Lula

Lula er gårdens «bestemor» en lettdøl hoppe født 1989. Hun kommer og fra Thor Harald Seljevold og er som hans andre hester en svært god tur- og kjørehest. Nå er Lula pensjonert pga plager med leddene i framkneene, og trives godt ute som «sjefshoppa» i flokken. Hun kan fremdeles skritte i forbindelse med handikapridning eller som den første, gode rideopplevelsen for dem som er redd hester.

Ask

Ask er en shetlandsponnivallak født 1996 som kom til gården allerede i 2006. Han er yndlingshesten til mange hester og ikke minst små ryttere. Det er aldri noe «tull» med Ask og han brukes jevnlig i hesteassistert psykoterapi.

Kerry

Kerry er shetlandsponnihoppe (mangler bilde og fødselsår). Kerry er en drøm av ride- og kjøreponni og kommer nok til å bli «fast inventar» i kommunens 17-mai tåg. «Kerry går som ei klokke» er ett begrep her på gården og det er nok mange som ergrer seg over at hun ikke har lengre ben.

Laban

Laban er en minishetlandsponni vallak født 1990. Laban kom til gården etter å ha levd over 10 år med dårlig stell og uten å ha vært i kontakt med andre hester. De første månedene var han adferd så annerledes at han ble tolerert bare av Tius lipizzaner, Zaner, som lærte han «hesteskikk» og nå er Laban en kul liten medlem av sin flokk og ELSKER hopper (helst fjordinger).

Rufsen

Rufsen er en nordlandshest vallak født 1996 og eies av Susanne Glein fra Sandnessjøen. Rufsen er på prøve på gården til januar 2016. Tanken er å finne ut om han trives på gården og spesielt med terapiridning. Rufsen er en kraftplugg av en nordlandshest av den «gode gamle» typen og skulle dermed passet ypperlig til terapiridning. Rufsen er en god kjøre- og turhest.

Private hester

Neapolitano Zaner

Neapolitano Zaner, eller Zaner, er en lipizzaner vallak født 2000. Zaner er Tius hest og har vært hennes tålmodige partner siden 2006. Zaner har masse kapasitet og ikke minst personlighet og er i aller høyeste grad en «tenkende hest». Zaner er veldig hingstete og går dermed ute bare med andre gutter. På grunn av hans personlighet brukes Zaner mye i hesteassistert psykoterapi. Han elsker alt av «show» og trives med å vise seg frem i nye miljøer, inklusive konkurransebanen (der de store resultatene har uteblitt ettersom rytter eier ikke konkurransenerver). Tius yngste sønn, Kristian, og Zaner er ett skikkelig radarpar og gjør mye rart sammen – fex pil og bueskyting, halsbrekkende galoppturer i skogen, øvelser med lanse etc.

Junior Leo Bartender

Junior Leo Bartender ( Junior) er en quarterhest vallak og eies av Elisabeth Karstensen og Markus Anderson. Har vært i vårt eie siden fødselen i 2010. Har til tider vært en liten nøtt, men er nå en fantastisk hest på alle måter. Han er en smart hest som finner på sprell, som feks å åpne både sin og andre hester sin boksdør. Er for det meste Westerntrent, men går også noe dressur. En fantastisk ridehest , og all ære til Markus som har gjort en fantastisk jobb med han. Junior er en Amerikansk Quarter, hans mor er Kokopelli San Tari, far er Genuine bartender og er Europamester i Cutting.

Dante

Dante er en Hollandsk sportsponni vallak født 1996. Eier Agnete W. Heimgård. Dante er en sportsponni som brukes mest til dressurridning, men hos sine tidligere eier er han brukt mest til sprang. Dante snill men litt rampen av og til. Dante er en flott læreponni.

Marlien

Marlien er ei hollandsk sportsponnihoppe (araber/welsh) født 2000, eier Ane Berg. Ho er 142 cm høg (kat 2) og blir til daglig kalt Malle. Malle har blitt brukt i dressur og sprang tidligere og kommer til å bli brukt til det hos oss og. En veldig snill og grei hoppe som er super å holde på med

Jurazchek ibn Diesel

Jurazchek ibn Diesel er en herlig polsk araber født i 1999, som eies av familien Olsen/Torbjørnsen. Han er en veldig snill hest som elsker å leke, kose og blir overlykkelig hvis han får noe godt. Sammen med Diesel gjør vi alt fra å ri dressur, leke sammen i hallen, bakkearbeid, «triksetrening», og han sier aldri nei takk til å ri på tur i enten rolig eller raskt tempo. Han er en smart hest som lærer nye ting utrolig fort. Diesel er en veldig koselig hest som gir oss veldig mye glede.

Dixi Golan

Dixi Golan, hoppe u. Frøy Tulla og e. Mio Golan. Født 2004. Blanding mellom fjording og kaldblods. Eier, Jannie Hansen, har hatt henne helt fra dag én og trent henne selv.

Andre dyr

Faro - Hund

Faro (Faramir) er gårdens hund med ett stort H. Han er en mix av fem forskjellige raser (bland annet kongepuddel og belgisk fårehund) og er nok planetens lykkeligste hund! Han elsker folk og skulle gjerne hatt en lekekamerat og gir seg ikke med å be alt fra katter til hester til lek (noe som ikke er særlig vellykket). Dermed er det alltid stor stas med hundebesøk!

Hilmar - Esel

Hilmar er ett lite esel født …. Han er en helt fantastisk personlighet og en tryggere og rett og slett gjennomsnill dyr skal man nok lete lenge etter. Han trives godt med hestene, men er nok mest glad i shetlandsponniene. Innkjøring av Hilmar er påbegynt og han tar det med knusende ro. Planen er å kunne bruke han til små kjøreoppdrag etter hvert. Hilmar følger med «klokka» og hans varsko høres nok i hele bygda   hvis han mener maten er forsinka!

Nasu og Niku - Griser

Nasu og Niku er to griser som er en blanding mellom minigris og Swedish White. De lever det gode livet med mat og mye soving. Om vinteren kan de spankulere fritt på gården men i vekstsesongen må de være i sin innhengning ettersom de er verdensmestere i å grave og kan forvandle ett gressplen til ett jordhaug i en forrykende tempo.

Mirri, Bjørk, Saima og Tindra - Katter

Gården har fire steriliserte hunnkatter; Mirri, Bjørk, Saima og Tindra. Alle fire har vært «bortreist» nesten hele sommeren 2015 – noe som er ganske uvanlig. Nå er Mirri, Bjørk og Tindra tilbake mens vi venter på Saima.

Otto - Oter

Oteren Otto kom til gården i februar 2014. Han var da svært liten og skadd etter noe som så ut som ett ørneangrep. Han ble sydd sammen av Bøs dyktige veterinær Berit Hansen og har siden dess bodd i tilknytning til gården. Han budde inne i huset en lang periode men er nå ute mesteparten av dagen med ett base i husets kjeller. Otto er en meget smart dyr, men som individ svært usikker og engstelig av seg. Og villdyr eller ikke – han simpelheten hater regn og vind og nekter å gå ut i dårlig vær. Det finnes mange artige historier om Otto og han har sin helt egen fanclub. Det er overhode ikke tillatt å ha ville dyr i fangenskap og dermed er Otto noenstans i grenselandet. Han går ut og inn som han vill og han har på ingen måte blitt sosialisert blant mennesker som besøker gården. De fleste er nok ikke ens klar over hans eksistens! Otto er ufattelig «søt» men absolutt ikke en tamdyr eller kjæledyr og dermed har man bevisst skjermet han fra «publikum». Ottos revir inneholder ett innsjø i tilknytning til gården og denne innsjøen går dessverre helt inn til bebyggelsen i tettstedet Straume. Sommeren 2015 ble Otto observert ett par ganger «nede i byen» og hvis denne trenden fortsetter neste år må relokalisering vurderes.